Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5

Met Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 zitten we alweer op de helft van dit seizoen. Dat gaat snel he? De groep wordt steeds kleiner en het net rond de Mol zal zich langzamerhand steeds verder sluiten. Deze aflevering stond nogal in het teken van conflicten en strubbelingen in de groep. Daarnaast kregen de kandidaten een echte Mol-opdracht: Graven! Laat de Mol hier zijn/haar natuurlijke gedrag zien?

Maar deze aflevering van de Mol vond natuurlijk wel plaats in een vreemde context. Zoals veel mensen zaten wij donderdagavond om iets voor 20.00 klaar om het Journaal en aansluitend Wie is de Mol? te kijken. Toen het testbeeld/storingsbeeld in beeld verscheen, vermoedden we nog even dat de verbinding eruit lag vanwege het weer, maar het bleek heel anders in elkaar te steken. Wie is de Mol? kwam te vervallen, maar de helden van de AVROTros, NPO 1 en de PO hebben er voor gezorgd dat we vandaag alsnog konden genieten van aflevering 5 van ons geliefde programma.

De dames en heren waren lekker van hun ontbijt aan het genieten, toen Rik weer terugkwam op de inhoud en het beheer van de pot. En ze kwamen tot de conclusie dat er 200,- euro mist (die Margriet eruit had gehaald om jokers te kopen voor Martine en haarzelf). Muis Rik mocht van de groep dan eindelijk het penningmeesterschap overnemen. Nog geen seconde later kwam Art langs om te kijken of er nog croissantjes voor hem waren overgebleven maar dat bleek niet zo. Met een lege maag kwam hij toen maar de nieuwe opdrachten bekend maken.

Opdracht 1: Excursie door de tempel

Carolina en Marlijn mochten met Art mee voor een prive-uitleg van de eerste opdracht. Zij worden geacht om een rondleiding door een tempel te geven voor de groep, waarbij ze intussen ook OF jokers OF geld te pakken. Ze mogen hierbij niet opgemerkt worden. De dames hadden al snel een verhaal over Boedha en de tempels klaar en vertelden dit op een chaotische en snelle manier aan de groep. Op deze manier zou de chaos en paniek ook bij de groep overslaan en daarmee creëerden ze meer ruimte om de jokers (want daar gingen ze voor) te pakken. Marlijn blijkt bij deze opdracht een prima dievegge te zijn en weet de jokers bij elkaar te sprokkelen. Chris heeft echter snel door dat er iets niet klopt bij deze opdracht; de groep was intussen driftig allemaal afbeeldingen van mannen en vrouwen aan het tellen, maar voor Chris was dat niet logisch. Dat was goed opgemerkt van hem en hij zou hiermee de dames hebben kunnen betrappen op het verzamelen van jokers. Aan de andere kant bleek de Mol later nog meer Mol-mogelijkheden te hebben, dus dit hoeft niet per se een Mollenstreek geweest te zijn. Wat wel vreemd was, is dat Marlijn een joker griste uit een doos terwijl Rik langs haar heen liep. Wat ziet hij hier? Ziet hij echt niet wat Marlijn doet? Onze theorie is dat Rik (als Mol) prima weet wat Marlijn doet en dat hij controleert of zij geld of jokers pakt, zodat hij zijn tactiek voor later in de opdracht daarop kan afstemmen. Mocht hij kandidaat zijn, dan lette hij blijkbaar gewoon niet zo goed op :-). Maar kijk even mee naar deze screenshots:

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 rick 2
Rik kijkt nu recht vooruit en daar staat Marlijn. Wil hij hier controleren of ze jokers of geld pakt?
Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 rick
En floep…daar gaat zijn blik ineens naar boven!

Rik moet hier toch wel kunnen zien dat Marlijn iets vreemds doet? En hoe hij zijn blik daarna heel snel omhoog werpt om zogenaamd afbeeldingen te tellen…verdacht. Ook opvallend: Margriet. Zij loodst de groep wel heel snel de trap op zodat niemand nog bij de jokerdoos komt. Is dit een move voor een Mol? Intussen voerden Carolina en Marlijn een mooi toneelstukje op en voerden discussie over de rondleiding om nogmaals chaos te zaaien in de groep. Toen de rondleiding klaar was en de dames zich bij Art voegden, bleek dat ze de verzamelde jokers kwijt konden raken wanneer de andere kandidaten daarvoor zouden kiezen. Dit gebeurde in alle gevallen dus er bleef niks over en er werd geen geld verdiend. Martine was gedecideerd om telkens voor de joker-eliminatie te gaan i.p.v. geld in de pot en de rest was daarin best meegaand. Rik opperde (helaas voor tunnelaars) om een keer voor het geld te gaan, maar dit voorstel werd door Margriet en vooral Martine weggeveegd. Wel stond Rik 2x vooraan om een joker weg te strepen en had hij ook antwoorden goed, wat de groep überhaupt de gelegenheid geeft om voor jokers te kiezen. Er kwam dus niks in de pot. Er zijn wel complimenten voor Marlijn’s en Carolina’s reisleiderschap. Misschien kunnen ze een keer met Chris een reisbureau beginnen.

Opdracht 2: Liegen en graven

Liegen en graven, dit is toch een goede Mol-context? De groep mocht op het strand twee nummers trekken bij Art en kregen daarna twee corresponderende vragen te horen. Iedereen kreeg de vraag wie hun Mol was in de test van de vorige aflevering, en ze kregen elk een andere vraag met betrekking tot andere vragen uit die test. Elke kandidaat mocht beslissen of hij/zij deze naar waarheid zou invullen, maar hierover liegen zou wel de kans op een succes te verminderen. Ze moeten daarna in uitgelijnde vakken gaan graven naar geld. Als kandidaat met vraag 1 juist beantwoordt, mag de groep vakje 1 in het zand gaan uitgraven om te kijken of daar wat ligt. Van de 14 vragen werden er 7 juist beantwoord, dus mocht maar de helft van de zandvakken uitgegraven worden.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 bijnaam bijnamen kandidaten
En zo kom je dus nog meer bijnamen van de kandidaten te weten!

 

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 graven strand raster
Graaf graaf graaf

Het is lastig om hier Mollenstreken uit te destilleren, want er is door minstens 4 kandidaten gelogen en het is begrijpelijk dat je als kandidaat je informatie niet prijsgeeft. Toch zal de Mol wel hebben moeten liegen want je verkleint de kans dat je een vak met de schat vindt. Of zou de Mol hier heel brutaal in het vak van het geld staan hebben graven, maar het gewoon niet hebben ‘gevonden’? Dan rijst de vraag, wie heeft er een vraag fout? Volgens de kaarten hadden de kandidaten de volgende nummers/vakken:
Carolina: 10 en 11
Martine:
3 en 13
Margriet:
1 en 2
Rik:
7 en 14
Chris:
9 en 12
Marlijn:
6 en 8
Viktor:
4 en 5
De volgende vakken mochten worden doorzocht (en waren dus goed beantwoord): 1, 4, 6, 7, 9, 10, en 12. Hieruit kun je dus afleiden dat Chris al zijn vragen goed heeft en Martine alles fout. Raar he, daarom moeten we mevrouw Koefnoen nu ook verder in de gaten houden!

Opdracht 3: Post NL op het water

Voor de derde opdracht werden de kandidaten ingehuurd als postbezorgers. Ze mochten postpakketten rondbrengen op een meer met ronddobberende plaatsnamen als Achter het Klooster, Slabroek en Kleine Huisjes (wow!). Vanuit de centrale postkamer zouden de kandidaten codes moeten doorkrijgen die corresponderen met pakketten die verspreid over het meer liggen. Elk pakketje moest naar de juiste plek gebracht worden (en uitgerekend de pakketjes voor Geldrop leveren geld op, maar dat wisten ze nog niet…niet allemaal althans…). Chris meldde zich voor de centrale postkamer en mocht dus de levering gaan coördineren. Waarom wil Chris zo graag? Het is altijd verdacht als iemand graag een centrale positie wil hebben, dus neem dit vooral mee in je observaties. Hij stuurt Rik en Margriet bijna naar Geldrop, maar annuleert deze verzending (hee!).

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 martine marlijn bootje reddingsvesten pakketjes
Martine mengt zich liever niet in de lopende communicatie tussen Chris en andere kandidaten…Tot Marlijn’s ergernis.

Zoals je hier op de afbeelding ziet, had Martine toegang tot communicatie met Chris, maar ze wilde niet om verdere details vragen want daarmee zou ze de lopende communicatie verstoren tussen Chris en andere teams. Op zich is dat niet heel onbegrijpelijk, maar het is ook verdacht en een mooi smoesje om maar niet aan de benodigde details te komen. Daarna merken de dames op dat er een verkeerd pakketje aan boord ligt en Martine laat het niet na om Marlijn daarvan de schuld te geven. Dat is typisch Mol-gedrag! Oh jee, mevrouw Sandifort begint sterker onder de verdachten-radar te komen! Verder moeten Margriet en Rik naar Duur, vlakbij Enschede, maar onze grote vriend Rik maakt er van dat ze naar Enschede moeten. En Margriet gaat daarin mee. Dat vinden we ook typisch Rik in dit seizoen: Op een subtiele wijze andere mensen in hun acties en denken beïnvloeden en zo zelf buiten schot blijven. Voor Chris werd het op den Duur erg rommelig en hij raakte het overzicht kwijt, tot ergernis van Margriet (die inmiddels een geheel eigen wijze van ergeren heeft ontwikkeld dit seizoen, mooi om te zien).

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 margriet irritatie hoofd
Zou Margriet haar fanatisme inmiddels een goede dekmantel voor wat sabotage zijn geworden? Hoe dan ook, je kunt haar maar beter niet irriteren want dan krijg je hem hoor 😉

Uiteindelijk blijkt dat 3 pakketjes met geld zijn afgeleverd in Geldrop (Geld d’rop!) en 1 pakketje is ergens blijven steken in het sorteerproces. Wat is hier nou de rol van de Mol geweest? Ergens een pakketje gewoon weggegooid? Ergens anders neergelegd? Dit lijkt me een leuke opdracht om op terug te blikken bij de reünie in aflevering 10. Hoe dan ook, de oogst is dus 1500,- euro voor de pot. Daarmee kun je inmiddels wel een paar weekjes naar Salou van boeken, ook al ziet Viktor dat niet zo zitten.

Een paar scenes later zijn de kandidaten weer terug in het hotel en dan besluit Rik om Martine nog even aan de tand te voelen over de zwarte vrijstelling. Martine geeft toe dat ze het niet had, maar ze wil wel een joker want ze had beloofd dat ze geen zwarte vrijstelling zou inzetten en dat is technisch gezien ook gebeurd. Rik geeft hier aan toe en geeft haar een joker. Wat gaat hij makkelijk met zijn jokers om. Waarom is dat? Martine beaamt deze gedachte overigens… Je had toch op zijn minst kunnen zeggen dat je het niet aan Martine geeft omdat het verhaal van de vrijstelling was gelogen. Heel apart. Of Rik is te lief, of hij speelt gewoon een spelletje met haar omdat hij toch die jokers niet nodig heeft 😉 Hij zegt ook heel cryptisch dat zij de jokers misschien wel harder nodig heeft in het spel. Hmm..

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5 Rick handen voor ogen
Hier nog een leuke! RIk maakt dit gebaar. Ook een klassieke Mol hint want een Mol ziet immers niets toch? 😉

Wie noemt wie bij de test?

RikHeeft zijn verdachten Chris en Margriet niet kunnen betrappen op een grote Mol-actie. Misschien Marlijn? Nee, ik vertrouw je toch?
Marlijn: Zet in op twee mensen, op Margriet en op Chris.
Viktor: Is aan het twijfelen gebracht, maar blijft zitten op vier mensen: Rik, Chris, Margriet en Martine.
Margriet: Chris is een supermol, hij is een superleuke vent en lacht altijd, dat is het perfecte masker
Carolina: Vindt het vreemd dat ze nog nooit aan Rik heeft gedacht…
MartineNoemt Rik naïef in het spel omdat hij een joker weggeeft, maar zegt dat hij dit als Mol niet nodig heeft
ChrisZiet Martine nog als een optie omdat ze onpeilbaar is en de enige is die hij naast Margriet nog kan bedenken

De afvaller:

Ai, daar moest onze inspecteur van de hondenbelasting het veld verlaten. Viktor bleek het minste op de hoogte te zijn van de identiteit van de Mol. En dat is heel jammer want hij was een hele leuke, grappige en sympathieke kandidaat. Na Pieter en Ajouad moet dus alweer een man het spel verlaten en raken de vrouwen inmiddels aardig in de meerderheid. Tot bij de reünie  held Viktor! We hadden je heel graag langer in het spel gezien.

De pot, joker en vrijstellingen:

De pot bevat nu 6000,- euro
Martine heeft 1 joker
Er zijn geen vrijstellingen

De Mol:

Man man man…ook al zitten we best aardig in een tunnelvisie, het blijft een lastig spel. Iedereen heeft intussen wel goede en vreemde dingen uitgehaald.
Rik: Hoewel hij kandidaterig was bij de rondleiding-opdracht toen hij voor het geld wilde gaan, blijft hij lekker op onze lijst staan en geloven we zeker nog in hem als Mol. Hij blijft gewoon zo Mollerig spelen: Hij probeert anderen vaak de verkeerde richting op de sturen en wil er zelf mee wegkomen, zijn opvallende blik naar Marlijn die jokers jat (hoe kan hij dat niet zien?), zijn onverschilligheid bij het jokers weggeven…En daarbij komen zijn acties van de vorige afleveringen zoals het camera-plugje en de envelop op het eiland. Rik blijft onze Mol tot het tegendeel bewezen is.
Chris: Hm..hij staat er momenteel  meer voor de aardigheid op. Hij profileert zich als de goedlachse kandidaat die af en toe rare dingen heeft (de envelop op het eiland bijvoorbeeld), maar toch bekruipt steeds meer het idee dat het daar bij blijft.
Martine: Gaat bij de rondleiding-opdracht altijd voor de jokers in plaats voor het geld. Wil niet naar Chris communiceren over de pakketjes omdat ze hem anders ‘verstoort’. Ze is verder ook niet noemenswaardig constructief bezig om de pot te spekken, dus ja…een potentiële Mol denken we!

Quote van de aflevering:

Viktor:
Als we met zijn allen zo doorgaan, zit er aan het einde van de rit 4000 euro in de pot, en ligt de winnaar van Wie is de Mol? 2015 straks een week op het strand van…Salou? Nou geloof me, dat wil je niet!

 

Dat was Wie is de Mol? 2015: Aflevering 5. Volgende week gaan we op safari op Sri Lanka, ik wist niet dat je dat daar kon doen maar blijkbaar is dat mogelijk. Tevens is Art op zoek naar de allerslechtste chauffeurs van de stad, maar moet je daarvoor niet naar een ander tv-programma? Rik krijgt tenslotte nog een spannend briefje van de Mol en krijgt als penningmeester een opdracht om te vervullen en gaan we nogmaals naar het strand om voorwerpen op te graven…Until next time!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.