Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 1

Allereerst willen we jullie een heel fijn nieuwjaar wensen! Hopelijk zijn jullie niet ziek geworden van al die oliebollen en champagne, en hebben jullie de energie gehad om de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? te kijken. Om eerlijk te zijn, waren wij best bekaf na al die festiviteiten, vandaar dat dit artikel later online kwam dan we gewenst hadden. Maar we kunnen als Mol-fans de komende weken weer lekker paranoïde worden. Wie is toch die dekselse saboteur?

Het Evelien Den Bosch bordje

Zoals we gewend zijn van WIDM? begon aflevering 1 Lezen en Schrijven met prachtige openingsbeelden van het Mol-land van dit jaar, te weten Sri Lanka. “Door Marco Polo omschreven als het mooiste eiland van deze omvang ter wereld”. En als Marco het zegt, geloven we dat graag. Het biedt alvast veel potentie voor een cinematografisch topseizoen. Als presentator Art Rooijakkers zijn introductiepraatje heeft gehouden, start de leader met de kandidaten. Gefascineerd kijken we naar het bordje ‘Den Bosch’ en bedenken we hoe serieus we dit shot moeten nemen. WIDM? is nog geen twee minuten onderweg en nu al word je er gek van. Vervolgens krijgen we een impressie van de hoofdstad Colombo, waar we interessante koloniale gebouwen zien, vrouwen met lang zwart haar voorbij zien zwiepen en waar de Boeddhabeelden je indringend aanstaren. We proberen van de beelden te genieten, maar dat vervelende rotstemmetje in onze achterhoofd waarschuwt constant voor verborgen hints.


Opdracht 1: Reizigers zoeken op een treinstation

De kandidatengroep loopt voor de eerste keer richting Art voor een opdracht. Ze bevinden zich op een heel druk en warm treinstation, en Art stuurt ze voor het gemak maar gelijk de mensenmassa in om 5 Sri Lankaanse treinreizigers te vinden met een envelop met geld of een vrijstelling. Het moet wel snel want wanneer deze mensen de trein instappen, is de kans op geld of een vrijstelling verkeken. Inzet: 2000 euries! De kandidaten gingen verdeeld in duo’s op zoek naar de reizigers om het geld binnen te hengelen. Dit ging echter erg moeizaam; de locals leken erg op elkaar en de gezochte personen hadden andere kleding aan dan op de foto’s die de kandidaten bij zich hadden. Toch lukte Ajouad het om de persoon met de 2 vrijstellingen te vinden. Geluk? Heeft hij voorkennis? Feit blijft dat de rest van de groep het voor elkaar kreeg om niks te vinden en dus bleef de pot op 0 euro staan. Nu zat dat er wel een beetje aan te komen, want het is op zich best een lastige taak om bepaalde mensen op een druk station te vinden. Ajouad was dus opvallend met zijn vrijstelling-moment, maar zou Chris daar nog een bepaald aandeel bij gehad hebben? En waarom laat Ajouad weten dat hij vrijstellingen heeft? Evelien probeert in het begin snel het initiatief te nemen en duidelijkheid te scheppen door aan te duiden wie naar welk perron gaat, maar later wordt ze wat Molser door te suggereren dat de reizigers misschien al van het perron weg zijn. Verder konden wij er nog geen opvallende mollerige acties uithalen. Wel zijn we geneigd te denken dat de Mol naar een perron gaat met een reiziger die een envelop met geld heeft i.p.v. een vrijstelling. Zo zou hij kunnen voorkomen dat zijn partner deze reiziger vindt. Dit zou betekenen dat Ajouad en Chris niet de Mol zijn…maar niets is wat het lijkt toch? Wie weet hoefde de Mol niet zo veel te doen.

Wie is de Mol? 2015
Hoe vaak gaan we dit seizoen het getal 15 tegenkomen? Hier is er alvast eentje!


Tussen de opdrachten door

De kandidaten kwamen aan in hun hotel en werden weer duo’s om met elkaar een kamer te delen. Bij sommige kandidaten lagen er enveloppen met een opdracht erin op de kamer. Zo kunnen Martine en Margriet jokers verdienen als een van hen de penningmeester wordt en kunnen Viktor en Marlijn jokers uit de kamer van Carolina en Evelien stelen. Viktor weet op een bepaald moment de kans te pakken om in deze kamer te glippen en rond te snuffelen, maar hij vindt geen jokers. Marlijn vindt deze echter wel en confronteert Viktor hiermee. Zij doet wel erg haar best om Viktor verdacht te maken want als ze aan Rik toevertrouwt dat zij allebei een joker hebben, benadrukt ze dat Viktor liegt en een enorme Mol zou kunnen zijn. Maar wij geloven dat Viktor oprecht de jokers niet gevonden heeft. Als kandidaat laat je ze natuurlijk niet liggen, en als Mol neem je ze mee om kandidaats over te komen (of scenario 4: hij laat ze als kandidaat liggen om de verdenking op hem te richten, maar laat je daar jokers voor lopen?). Oftewel, heeft Marlijn baat bij een verdachtmaking van Viktor of heeft ze het beste met Rik voor en deelt ze informatie zonder te liegen? Wij vonden het in ieder geval best Mollerig.


Opdracht 2: Een rode lijn maken met camera’s

Opdracht 2 was een echte Mol-klassieker: Zet de groep in een verlaten gebouw, geef ze zoekopdrachten en geef ze walkie-talkies mee om mee te kloten. Door het hele gebouw heen lagen stukjes rode tape, die met een cameraverbinding een lange, rode lijn moesten worden op de beeldschermen in de control-room. Wat een chaotische opdracht is dit weer geworden! Margriet werd de baas van de control-room en bleef wel erg geconcentreerd het overzicht houden. Weinig Mols aan haar, ze was te serieus met het goed volbrengen van de opdracht. Verder deden er uiteraard weer klassieke Molkie-talkie communicatieproblemen voor en begon iedereen door elkaar te tetteren door de walkies, of waren er ineens andere mensen aan de andere kant van de lijn. Ajouad schopte nog een camera omver, Evelien kwam met haar camera in de knoop en Rik kreeg dat verdraaide plugje maar niet in de camera. Het lastige aan deze opdracht is dat er veel Mol-acties mogelijk zijn: Het verkeerd communiceren met de walkie-talkie, de camerasnoeren in de knoop leggen, de camera’s verkeerd leggen, de tape van de rode lijnen wegscheuren zodat deze niet gevonden worden…Bij zulke alles-of-niets opdrachten hoeft maar 1 iets verkeerd te gaan om de hele opdracht te laten mislukken. Hopelijk laat de ontknoping in de laatste aflevering zien wat hier nou gebeurd is.

En nog een nummer 15 gespot, gecombineerd met de letter C en Chris. Wat moeten we hier van maken?


Wie noemt wie bij de test?

Viktor: Noemt niemand. Heeft het over het inzetten van zijn joker en doet dit uiteindelijk niet.
Evelien: Noemt Ajouad en Chris verdacht.
Carolina: Haar top 3 is 1. Chris, 2. Pieter en 3. Martine.
Pieter: Vindt Carolina en Chris moeilijk te peilen en daarom het meest verdacht.
Vertrouwt Martine ook niet helemaal.
Margriet: Vindt Carolina opvallend onopvallend en daarom verdacht.
Rik: Heeft Marlijn op zijn lijstje en houdt haar in de gaten.
Marlijn: Verdenkt Viktor na het joker-verhaal. Zet haar joker in.
De resterende kandidaten worden niet getoond tijdens de test.


De afvaller:

Dit jaar was het Pieter die de pech had om als eerste weer terug te moeten naar Nederland. Wij hadden het dus behoorlijk mis, omdat we hadden ingeschat dat hij nog wel een pak verder zou komen dan zijn collega-Slimste Mens Owen Schumacher. Niet dus! Jammer, hij had de leukste quote van de uitzending:

Ik denk dat wij als groep een briljante Mol-strategie hebben. We zorgen gewoon dat er niks uit de pot te halen valt voor de Mol. Er is ook geen penningmeester nodig, we hoeven niks te beheren, er kan geen geld verdwijnen, kwijtraken of gestolen worden. Dus ik denk dat de Mol het nog heel zwaar gaat krijgen de komende weken.


De pot, jokers en vrijstellingen:

Er zit 0 euro in de pot
Viktor heeft 1 joker
Ajouad heeft 1 vrijstelling


De mol:

De essentie van dit spel. Wie oh wie speelt die belangrijke dubbelrol en houdt de pot zo leeg mogelijk? Het is heel lastig om na 1 aflevering al een goed beeld te krijgen van wie je potentiële Mollen zijn, je hebt meer opdrachten en acties nodig om bepaalde zaken te gaan zien en uitsluiten. Op onze Mollen-lijst staan nu:
Ajouad: Wellicht hebben we dit jaar een ‘in your face’-Mol en is de montage iets minder subtiel dan we gewend zijn. We zien hem direct de vrijstelling pakken, verbondjes aangaan met Chris, camera’s omver trappen in het lege gebouw zodat de lijnen niet zichtbaar zijn en hij maakt ook nog kenbaar dat hij een vrijstelling heeft. We denken niet dat Ajouad dat zomaar zou zeggen, wat zit hier achter? Hij krijgt opgeteld best veel aandacht in deze uitzending, misschien moeten wij als publiek denken dat hij het daarom niet is, wat weer leidt tot een verrassing als hij het wel zou zijn. Volg je het nog? 🙂
Evelien: Bij haar kreeg 1 van ons een gevoel dat ook Susan van seizoen 14 opriep. Er hangt iets verdachts om haar heen.
Marlijn: Door die verdachtmaking van Viktor heeft ze bewezen dat ze nog niet van het lijstje geschrapt kan worden.
Rik: We schreven al dat hij een leuke Mol zou zijn en we hebben hem nog steeds als potentiële Mol! Hij liep wel erg onhandig te doen met die camera plugjes voor iemand die in een televisiestudio werkt. En hij opperde voor afwisseling van de wacht in de control-room, dat creëert een lekkere chaos toch? Ook denken we dat we misschien maar op het thema ‘West‘ moeten letten. Dus als we ineens Kanye West in beeld zien, weten we genoeg toch? 😉

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 1 hotel south west suite sri lanka
South West(elaken) Suite
Misschien is het ook maar goed dat Rik voor de camera werkt i.p.v. erachter! Of zit hij hier te liegen?

Bovendien zegt Rik bij het invullen van de test: “Marlijn, welkom Op mijn Lijstje. Aha! MOL! Het zou in ieder geval typisch WIDM zijn om zo’n type hint ergens te verstoppen, dus misschien moeten we goed luisteren naar wat Rik verder nog te vertellen heeft. Of kijken naar wat hij draagt:

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 1 Rik boef shirt
Kijk eens wat voor een schattig boeventruitje Rik draagt wanneer hij zichzelf introduceert?

En tot slot nog een hersenspinsel dat is voortgevloeid uit ons FBI-onderzoek: In deze aflevering zien we Rik een shirt dragen met daarop de tekst ‘Lucky Threes’. In de test zien we 3 kandidaten vraag 20 beantwoorden (‘Wie is de Mol?’, oftewel de eindvraag). Wijst dit op de drie kandidaten die deze vraag definitief beantwoorden in de finale? Dat zou inhouden dat we Margriet, Marlijn en Rik terugzien in de finale. We gaan het merken 🙂

Dat was alweer Wie is de Mol? 2015: Aflevering 1. Het was wat ons betreft een mooie opener met een interessante kandidatengroep in een mooi land. Volgende week gaan de kandidaten op de kunstzinnige toer, zien we hoe Rik als pakezel gaat fungeren en gaan ze een trip door Colombo maken. Tot die tijd kunnen we elkaar weer gek maken met verdachtmakingen en FBI-achtig onderzoek. Wie staan er bij jullie op het verdachten-lijstje en zijn er verder nog leuke theorieën gevonden?

ps: schrijf je hier aan de rechterkant in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele Wie is de Mol? (en Netflix/film/tv-serie) update meer!

[bol_product_links block_id=”bol_54b0b0f1b2942_selected-products” products=”9200000030059968″ name=”widm molboekje” sub_id=”bol” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”209″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.