Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 was er een waar we erg naar uitkeken. We kijken natuurlijk naar elke WIDM-aflevering uit, maar nu was er een extra grote nieuwsgierigheid naar de rest van het programma. Vorige week viel er niemand af… zouden er in deze afleveringen nog meer plottwisten zijn, zo vlak voor de finale? En gaat de groep Rik op zijn keuze voor de groepsvrijstelling aanspreken? Laten we het gaan bekijken en dieper onze tunnels ingaan.

Terwijl de kandidaten in een busje naar de thee-plantage vervoerd worden, vragen ze zich af hoe het toch komt dat de pot zo treurig laag is. Het is tenslotte een groepje van best-oke-intelligente mensen. Afijn, er zijn deze aflevering 3 opdrachten om geld mee te verdienen!

Opdracht 1: Geldblaadjes plukken

De kandidaten stonden met Art in een theeveld en kregen de opdracht om 1851,- aan geldblaadjes in het veld te verzamelen. Overal zaten losse briefjes aan de planten geplakt en op deze briefjes stonden bedragen tussen de 0,10,- en pakweg 70,-. De groep verspreidde zich en ging het bedrag verzamelen. Aangezien Chris een afgestudeerd econoom is en goed met de cijfers is, kreeg hij de taak om alle bedragen bij elkaar op te tellen tot 1851 euro. Maar Chris is ook maar een mens en al snel bleek dat het lastig is om zoveel kleine bedragen bij elkaar te brengen tot zo’n groot bedrag. Rik zag ook wel in dat de opdracht meer structuur nodig had bij het uitvoeren en besloot om alle briefjes te gaan sorteren. Maar hoe sorteer je al die verschillende bedragen in zo’n beperkte tijd? Sorteer je op centen achter de komma’s, op tientallen, op euro’s? Wat ons betreft een vrij onzinnige bijdrage aan de opdracht. Maar in hoeverre waren de andere kandidaten nuttig bezig? De Mol kan makkelijk onderaan (tevens de titel van de aflevering) geopereerd hebben en lekker kleine bedragen gepakt hebben.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 Rik geld theeplantage Sri Lanka
Hint hint hint???

Intussen leverden Martine, Margriet en Marlijn behoorlijk wat Lipton-gele briefjes aan. De vraag blijft natuurlijk hoeveel deze waard waren en of ze bij hebben kunnen dragen aan het bedrag. Maar je kent dat gevoel vast wel, je spaart voor een vette game of computer en je hebt alleen maar 1 en 2 centen in je spaarpot zitten. Dat is hier waarschijnlijk ook gebeurd.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 Geldbriefjes tellen Chris lachen
Het is altijd een feest als Chris een lachbui krijgt!

De groep ging als collectief beneden werken en maakte er nog een rommelig zooitje van. Rik’s mooi gesorteerde stapeltjes werden alweer teniet gedaan, en in alle haast leverde Chris een stapeltje briefjes in bij Art. De arme presentator moest alle briefjes tellen en was hier een poosje zoet mee. Helaas moest hij meedelen dat het bedrag niet eens boven de 1300,- kwam en dat er alweer 0 euro in de pot kwam.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 Chris kamer hotel Margriet
Margriet deelde mee wat vrouwelijk Nederland wilde weten: Slapen met Chris is alles wat je zou denken, en meer!

Bij het ontbijt wilde Martine nog even de pot checken op de inhoudt. En wat komt Rik daar goed mee weg, want als zij dat eerder had gevraagd, had Rik toch wel even moeten uitleggen waarom er 750,- extra uit de pot was. Maar hij had inmiddels een goede dekmantel verzonnen en gaf zonder enige aarzeling de pot aan de groep. Hij heeft zijn werk gedaan, en Chris mag de taak van het penningmeesterschap nu op zich nemen. Ohja… het te winnen bedrag was 1851 euro. 1+8+5+1= 15. Leuk grapje van de WIDM-crew? Of zit hier meer achter?

Opdracht 2: Logo-speurtocht

In het stadje Kandy (en nogmaals, dat is geen 3e rang stripper maar een culturele stad op Sri Lanka), stond Art alweer klaar voor opdracht 2 van deze aflevering. Hij had een mooie speurtocht door de wijk uitgezet en mocht het de kandidaten lukken om uit te zoeken waar ze naartoe moeten, kunnen ze een envelop met geld verdienen. Hierbij krijgen ze de gelegenheid om via logo’s een puzzel op te lossen, die de naam van de vindplaats onthult. En oh, sneaky Art laat dan aan de kijkers zien dat de vindplaats eigenlijk het punt is waar ze begonnen! Maar de kandidaten moeten hun weg in de wirwar van winkels en logo’s zien te vinden.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 logo hint west
Als Rik-verdenker hoop je op subtiele verwijzingen naar zijn identiteit. En dan word je paranoïde als je een woordje met West erin ziet.

Rik, Martine en Chris trokken een kant op en Margriet en Marlijn gingen de andere kant uit. Margriet spotte een winkel en daar werd Marlijn blij van. Dus met dat duo ging het wel goed. Bij het trio echter raakte Chris al snel kwijt en toen hij na een tijdje weer opdook, was die verdraaide stift om te schrijven weer verdwenen. Dus waren de kandidaten weer gedwongen om bij elkaar te blijven want er was nog maar 1 stift beschikbaar. De jacht op de logo’s ging intussen gewoon verder.

Wie is de Mol? logo
Dit vonden we ook een opvallend fragment: Rik zegt dat deze winkel Asian paints heet, maar we denken nog een andere letter te zien voor het woord Asian. In dat geval zou er dus een andere uitkomst voor de puzzel komen!

In de tussentijd was Chris hem weer gepeerd. Ga met hem nooit naar IKEA want je bent hem zo kwijt. Gelukkig heb je daar dan nog Smalland om je kwijtgeraakte eigenwijsjes op te halen, maar in Kandy had je die zeer zeker niet. Anyway, Rik merkt even later ook nog een logo op die Chris wel scherp opgemerkt vond. Ook gaat Rik mee in Martine’s suggestie dat de naam van de winkel een afkorting bevat en dat is weer iets aan de on-Molse kant toch? Hmm…we houden ons maar vast aan het historische gegeven dat Mollen soms best kandidaten-acties hebben :-). De groep verzamelt beetje bij beetje de letters en komt tot een woord. Tot hun eigen verbazing is de vindplaats dus de winkel waar ze eerst bij Art begonnen. Margriet en Rik sprinten de winkel in en vragen naar het geld. De typemachine-meneer die al een half uur in het Singalees aan het typen was, zegt dat ze de envelop mogen pakken. We zien op beeld dat Rik de envelop met het geld dan ineens pakt en juichend met Margriet naar buiten sjeest. Op het eerste gezicht ziet dit er wel on-Mols uit, maar de typemachine-meneer zei dat ze het konden pakken. Wie weet heeft hij met zijn ogen/hoofd gebaren gemaakt/geknikt richting de envelop en was het onmogelijk om het niet te pakken. En zo heb je als Mol-zijnde de eer om het geld persoonlijk aan te nemen. Of je bent kandidaat en bent blij dat je iets meer geld in de pot hebt gekregen. De groep was in ieder geval zo blij dat ze Art ineens uit hunzelf riep om te vertellen dat het eindelijk wel gelukt was om geld te verdienen! Art spreekt geamuseerd tot hen en geeft 1500,- euro.

Opdracht 3: Geflitst!

Voor de derde opdracht werden de kandidaten in een oude en verlaten theefabriek gedropt. In de ruimtes was een heel parcours aan continu flitsende fotocamera’s opgesteld en het was de schone taak van de groep om enveloppen met geld ongezien langs die camera’s te loodsen. Oude verlaten gebouwtjes, parcoursen, geld vervoeren…hier zijn weer de klassieke ingrediënten voor een mooie Mol-opdracht. Martine beet de spits af en betrad het gebouw. Op haar karakteristieke  manier probeerde ze zich door het gebouw heen te wurmen.

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 Martine hilarisch flitsen
Martine en haar hilarische gezichtsuitdrukkingen

Ze wist uiteindelijk wat enveloppen in de bak te krijgen, maar of ze dat ongezien gedaan had, moest later blijken. Margriet ging als tweede en gooit ook een zooitje met enveloppen erin. Ze weet ook nog een mooi en duidelijk verslag uit te brengen van de situatie in de kamer, zoals we ook mogen verwachten van een professionele journaliste. Marlijn deed als derde een poging en raakte al vrij snel in de war van alle flitsen die van de camera’s afkwamen. Daardoor had ze niet alle enveloppen kunnen pakken omdat ze bang was dat een camera haar zou flitsen. Maar er zijn kandidaten die dit parcours nog verwarrender afleggen. Rik ging ook lopen voor het geld en ging wel erg snel van de ene kamer naar de andere. Met drie minuten stond hij in de laatste kamer met de enveloppen-bak. Bovendien heeft hij ook maar 1 envelop gezien onderweg. Rik’s blik is hier dus best wat onscherp voor een journalist, maar we weten intussen dat hij daar wel een handje van heeft in dit spel. En dus, terwijl de andere kandidaten de route aan het bespreken en  uittekenen zijn, komt Rik ineens terug van de route…veel sneller dan verwacht. Als laatste ging Chris en voor hem moet het een eitje zijn. Als reispresentator ben je tenslotte overal geweest, dus vast ook wel in dit thee-gebouw. En het ging ook soepel met hem. Met een duidelijke strategie, logica en behendigheid rolde hij zo naar de laatste kamer en dropte hij het geld in de bak. Daarna kwam Art weer naar de spelers toe en liet op zijn tablet zien of iedereen gefotografeerd was. Dat was niet zo, maar het leverde enkele hilarische beelden op:

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 foto flits Martine
De foto van Martine
Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 foto flits  Marlijn
En een blauwdruk van Marlijn
Wie is de Mol? 2015: Aflevering 8 foto flits  Rik
En Rik die natuurlijk gewend is recht in de camera te kijken

Margriet en Chris hebben geld in de pot weten te krijgen. We beginnen stilaan te denken dat 1 van deze 2 de pot ook daadwerkelijk gaat winnen, dus dan is het fijn dat ze er zelf aan hebben bijgedragen.

Wie noemt wie bij de test?

Chris: Er zijn wat hem betreft nog maar 2 opties: Marlijn en Margriet.
Marlijn: Noemt geen expliciete namen. Zet nu wel in op de persoon van wie ze het bijna zeker weet…
Rik: Dacht Margriet als hoofdverdachte te hebben en Chris als nummer 2, maar ze hebben geld in de pot gebracht. Begint te twijfelen en noemt nu ook Marlijn.
Margriet: Vindt Rik gewoon nog verdachte nr. 1. Zeker na zijn rare acties in de verlaten fabriek.
Martine: Hoopt dat Margriet de Mol is omdat ze de boel op subtiele wijze verziekt.

De afvaller:

Na een afvaller-loze aflevering was het deze keer Martine die de pech had de test als slechtste te hebben gemaakt. Ze bleek niet de Mol en had de Mol niet (genoeg) in het vizier. We vonden haar teleurstelling vanwege het rode scherm aandoenlijk om te zien en we zullen haar clowneske acties a la het lasergamen moeten gaan missen. Dus we zien haar graag terug bij de reünie. Met wie moet Margriet nu haar lief en leed delen?

De Mol:

Rik: Onze sympathieke nieuwslezer blijft voor ons de Mol. Ook deze aflevering deed ons niet van gedachte veranderen. Op de theeplantage besloot hij ineens om het geld te gaan sorteren. Een tijdrovend klusje voor een opdracht waar maar 30 minuten voor stond, dus het was geen effectieve bijdrage. Tijdens de tweede opdracht had hij weer zo’n mooie maskerade in de vorm van een aardig toneelstukje. Wanneer Martine voor de opening van de gezochte winkel staat, besluit Rik om gewoon lekker met haar mee te gaan en mee te delen in de euforie. Wel vindt hij de envelop met het geld, dat is niet Mollerig. Hopelijk is hier ergens een reden voor te vinden in aflevering 10. Wellicht dat de typemachine-man Rik en Margriet naar de envelop wenkte en dat er geen weg terug was. En de derde opdracht was helemaal het summum van de aflevering: een envelop gepakt (die ook nog eens leeg was), lekker geflitst door Art en amper bijdrage aan de reconstructie van de hal. Ohja, hij vond het wel best dat Chris het penningmeesterschap overnam, de penningmeester-Mol-opdrachten zijn waarschijnlijk toch op. The job is done.
Chris: We houden hem nog even op het lijstje als reserve-Mol. Hij komt tenslotte uiteindelijk niet tot het gevraagde bedrag tijdens de thee-opdracht, hij begon te laat met tellen. En hij liep door toen iedereen bij het gevonden winkeltje stond in de logo-opdracht. Bovendien vinden we dat hij een goed spelinzicht heeft dat goed bij een Mol zou passen. (En ja, dat envelopje op Bentota-eiland he…)
Margriet is ook nog een gevaarlijke outsider. Ze brengt weliswaar geld in de pot deze aflevering, maar we vermoeden dat Margriet’s tactiek bij het thee plukken niet erg effectief was en veel kleine bedragen opleverde. En voor haar geldt hetzelfde als voor Rik tijdens de logo-zoek-opdracht: Ze glipt snel naar binnen om de eer naar zich toe te trekken, terwijl ze feitelijk de winkel niet heeft gevonden.

De winnaar:

Soit, we zullen nu ook maar voor de aardigheid een winnaar aanwijzen. Margriet is Rik ook op het spoor, dus zou ze volgens ons de grootste kans maken om de (nog steeds lage) pot te winnen. De grapjes over haar geaardheid laten we hier even achterwege. Omdat de ‘Lucky Threes’-theorie uit aflevering 1 nog steeds kan, houden we deze graag in stand en zou Marlijn de verliezer zijn. We gaan het zien! 🙂

De pot, jokers en vrijstellingen:

Er zit 8000,- in de pot

Quote van de aflevering:

Chris:
Jongens, niet gaan lachen…kom op nou -krijgt de slappe lach-

Art:
Het was effe rekenen. Voor jullie, maar ook voor mij…

Margriet:
En echt, slapen met Chris Zegers is allemaal wat je zou denken…en meer!

 

Volgende week is het dan zover beste Mol-vrienden. De finale wordt gespeeld en dan is de strijd gestreden. We zien de laatste opdrachten en de mooi gefilmde eind-scenes met Art en de finalisten. En dan komt natúúúrlijk de anti-climax “die je wist dat zou komen”. De negen woorden die je niet uit de mond van Art wilt horen: “Wie is de Mol?…dat ziet u…volgende week!”. En daar moet u het dan mee doen. We zouden dan altijd nog de blikuitwisseling tussen Art en de kandidaten tot in de kleinste detail kunnen analyseren, toch? 😉

p.s. Schrijf je aan de rechterkant van het beeld in voor onze nieuwsbrief en volg met ons de ontknoping van Wie is de Mol? (en krijg updates over Netflix/films/en veel meer!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.