Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9

Wie is de Mol? 2015: Aflevering 9 – We zijn er bijna; nog 1 week en de vraag der vragen is officieel beantwoord en kunnen we zien of de Mol een beetje puik werk heeft geleverd. Je zou zeggen dat dit zeker het geval is, gezien de lage pot van dit seizoen. Of komt er op het laatste moment nog wat cash bij? We gaan het in deze laatste reguliere aflevering van het seizoen zien!

Aflevering 9  begon met een sterk uitgedunde kandidatengroep. En van deze situatie waren ze zich erg bewust; nu ze nog maar met zijn vieren zijn, geeft dat een hele andere dimensie dan toen iedereen er nog was. Maar er zal toch nog iemand moeten afvallen…

Wie is de Mol? Chris
Altijd handig, een reis-expert in je groep. Die herkent de beste kwaliteit stoelen!

Opdracht 1: Cadeautjes van Art

De laatste opdracht voor de finale. Art had een gezellig tafeltje besteld en verzamelde de kandidaten om zich heen. Hij legde uit dat hij een aantal interessante cadeaus op tafel zal leggen en de kandidaten mogen beslissen of ze het pakken of niet. En wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Art begon met een inzet van een joker, maar daar reageerde niemand op. Toen er nog een joker bijkwam, toonde Chris zijn interesse en pakte de buit. ‘Altijd lekker, zo voor de finale’, moet hij gedacht hebben. Art herhaalde zijn aanbod en begon met een enkele joker, waar niemand op reageerde want iedereen hoopte op een nog vettere jackpot. Art toverde toen nog een joker uit zijn Mollenkistje en verleidde Margriet tot het resoluut binnenhalen van de jokers. Dan zijn Rik en Marlijn de overgebleven kandidaten en ze kijken elkaar betekenisvol aan. Hoe gaat dit spel zich verder ontpoppen? Nou, Art kwam nogmaals met een aanbod en legde een mooi briefje met geld op de tafel. Geen vrijstellingen, geen jokers, geen topito’s, maar ‘gewoon’ geld. Marlijn besloot het geld binnen te hengelen en zorgde zo voor 500,- extra in de pot.

 

Wie is de Mol? Margriet
Misschien een aardige montage-hint voor Margriet-verdenkers: We zien hier het woord Mol terwijl we Margriet aan het woord horen. Dit gebeurt overigens bij de 2e joker-ronde opnieuw!

En toen? Rik keek met een vragende blik naar Art en wachtte af wat hij nog meer te bieden had. Art legde een mysterieuze brief met een ? op tafel en Rik besloot deze envelop maar te pakken. En het bleek een Monopoly-achtige kanskaart te zijn want hij mocht 2 jokers van een medekandidaat pakken en dit brengt hem voor een interessante keuze. Hij pakt namelijk de jokers van Chris. Wat zou zijn motivatie kunnen zijn? In het geval dat Rik een kandidaat is, zit hij oprecht op Margriet en dan is Chris zijn concurrent. Slim om dan van hem zijn jokers afpakken. Mocht hij de Mol zijn, dan… uhm…we komen hier niet helemaal uit. Wellicht had hij geen strategie en greep hij gewoon wat, of hij speelt dat hij een concurrent van Chris is. Hoe dan ook, het bleek een cruciale zet te zijn want Rik en Margriet eindigen met 2 jokers vlak voor de finale.

Wie is de Mol? Margriet
Hoewel strategie…ik zou ze misschien ook niet van Margriet durven af te pakken hoor!

Na de opdracht gingen de kandidaten weer terug naar hun Mollenmansion om de dag te bespreken. Waar jokers zijn, is Rik en waar Rik is, is Marlijn om een joker te bietsen. En dat lukte haar opnieuw want Rik bleek opnieuw erg genereus te zijn. Maar Rik is ook gewoon een ontzettende lieverd met een hart voor andere mensen, want hij presenteerde al eerder de Giro-555 actie tegen ebola, dus een joker-distributie past ook wel bij zijn barmhartigheid. Heb je een joker nodig? Ga naar de Jokerbank en  haal er eentje kosteloos op! Maar toch he, wie geeft er nou de hele Mol-reis door jokers weg en notabene voor de finale? Alleen een Mol toch?

De afvaller:

Nog midden in de aflevering was het tijd voor de test en executie, er kunnen tenslotte maar 3 finalisten zijn en daarom moet er nog iemand afvallen. We waren razend benieuwd of onze ‘Lucky Threes’-theorie uit aflevering 1 (onderaan) zou kloppen. Het shirt van Rik zou suggereren dat er 3 gelukkigen zijn die in de finale komen, en deze 3 beantwoorden in aflevering 1 allemaal vraag 20: Wie is de Mol? Marlijn, Rik en Margriet zijn deze kandidaten. En warempel zeg…Chris viel net voor de finish af en bleek de unlucky one te zijn. Wat onwijs jammer voor het spel want Chris was een van de tofste en sympathiekste kandidaten in al die 15 seizoenen. We waren erg ontroerd door Chris zijn verdriet, wat een ontlading kwam er bij de blonde reisleider uit! We hadden hem graag de finale gegund, maar hij zal ook nog een weekje moeten wachten tot de ontknoping. Tot volgende week, Kukelpapa!

Wie is de Mol?
Chris was dus niet de Mol. We moesten wel een traantje met hem wegpinken.

 

Opdracht 2: Sri Lankaans schreeuwen

Nog amper bijgekomen van Chris’ emotionele vertrek, stond Art klaar met de allerlaatste opdracht van dit seizoen. En dat was er eentje waar de stembanden even voor moesten worden ingesmeerd, want de kandidaten – ohja we kunnen nu van finalisten spreken –  moesten een dictee met zinnen naar elkaar doorschreeuwen op een drukke markt. Het leuke aan de zinnen was dat deze direct van de Mol aan de finalisten gericht waren! Kunnen we hier wat wijzer van worden?

Wie is de Mol? Rik hint
Hee, ho, wacht! Zien we nou onze nieuwsanker voor een Anchor reclame staan? Terwijl hij zijn matrozen/anker shirt aanheeft? Of dit is een hint, of Rik weet zich altijd aan de omgeving aan te passen!

Als nieuwsanker weet Rik natuurlijk hoe je goed en helder communiceert, maar hoe vergaat het hem op een drukke en rumoerige markt? Hij kreeg in ieder geval een centrale positie in de communicatieschakel en stond tussen Margriet en Marlijn in. De finalisten kregen onder andere de volgende zinnen om door te geven:

Wie is de Mol zinnen
Enkele voorbeelden van de teksten van de Mol

* Marlijn, wat hadden we een fijn verbond samen.
* De rechtschapen journaalpresentator op wie heel Nederland blind (ha, een Mol is blind!) vertrouwt.
* Je kocht maar wat graag je jokers in ruil voor een ondermaatse prestatie in een opdracht.
* Maar ach, een leugentje om bestwil kan voor niemand kwaad. Bedankt voor alles. De Mol!
* Om je eigen huid te redden, beloog je bliksemsnel de hele groep, op een iemand na.
Margriet en Marlijn riepen hun berichten naar knooppunt Rik maar deze verstond niet alles altijd even goed. Mols? Of waren de dames in hun communicatie te onduidelijk? Of had hij gewoon last van de drukke markt? Dat zou best kunnen want Margriet had hier ook last van. Of was zij juist degene die hier lekker aan het vertragen was? De zinnen vlogen over de banenenstallen en mangokraampjes heen en binnen het opgegeven tijdsbestek moest alles overgebracht zijn. Toen Art de finalisten bij zich riep om te controleren welke zinnen er goed waren overgekomen bij de juiste kandidaat, bleek dat er nog wel het een en ander was misgegaan.

Wie is de Mol? Margriet mol
Margriet werd gek van de miscommunicatie en uitte dat op haar typerende, hilarische manier!

Uiteindelijk bleek Rik’s dictee niet goed te zijn, net zoals die van Margriet en Marlijn. Het opvallende was dat Marlijn wat zinnen te veel heeft doorgekregen, terwijl Margriet juist te weinig zinnen kreeg. Iets daarvoor zagen we een shot waarin Rik nog een zin aan Marlijn doorgeeft, die vervolgens verbaasd reageert: “Nog een voor mij?”. Heeft Rik hier nog een overbodige zin aan Marlijn doorgespeeld? Hoe dan ook, meester Art was niet tevreden met de dictees en gaf 0 euro aan de finalisten. De eindstand van de pot staat op 10.500,-. Goed gedaan Mol!

Wie noemt wie bij de finale-test?

Marlijn: Gaat inzetten op Margriet. Ze denkt dat zij de Mol is, heeft haar altijd scherp in de gaten gehouden omdat ze het een te gekke mol zou zijn. Ze is dominant, niemand durft tegen haar in te gaan. Ze moet het wel zijn, anders is Rik het en dan wordt ze gek…
Margriet:
Paar opdrachten met Rik gedaan.  Noemt met name de opdracht met de boten/pakketten bezorgen waarbij 1 pakket niet bij Geldrop is gekomen. Kocht de groep vrij voor 750,- en besteedde 750,- aan jokers. Vindt Rik verdacht bij de Bentota-opdracht. Rik is de Mol…
Rik: Deed wat opdrachten met Margriet. Zij voerde volgens hem niets uit bij de zware kar opdracht in de volkswijk. Heeft haar zeer goed in de gaten gehouden en ze deed alles wat een goede Mol zou moeten doen. Ze stond altijd op een plek waarbij ze dingen kon manipuleren of sturen. Gaf de verkeerde aanwijzingen bij de tuktuk-opdracht. “Ik denk dus ook, Margriet, dat jij het bent

De Art-Anticlimax:

Na de opdracht is het klaar. De pot is bij elkaar verzameld en de kandidaten hebben de test ingevuld. Op een prachtige manier, haast filmisch, worden de finalisten met Art herenigd in een verlaten ruïne van een tempel. Terwijl we in vervoering raken over de ontknoping die er nu eindelijk aan zit te komen, weet iedereen dat Art het dit jaar weer gaat doen: De anticlimax/cliffhanger van het seizoen. Marlijn, Margriet en Rik komen in hun nette kledij naar de tempel en krijgen eerst nog een betoog van Art te horen, waarom elk de Mol zou kunnen zijn. Opvallend is dat Rik naast Art staat. Waarom is dit? Is dit om straks de confrontatie te krijgen met Marlijn? Hoe dan ook…Bijna schuldbewust stelt Art de vraag…”Wie is de Mol?…” En draait zijn gezicht naar ons toe…”…dat ziet u volgende week”.

Wie is de Mol? Finale
Opvallende opstelling

De Mol:

Ja jongens, we moeten nu allemaal kleur gaan bekennen. Wie is het? Onze Mol is en blijft:
Rik! In de vorige seizoenen hadden we wel eens de neiging om te denken dat bepaalde kandidaten het niet konden zijn, omdat het te duidelijk was, of beter gezegd: te duidelijk gemonteerd. Maar wat nu als dat dit seizoen anders is? Dat de Mol gewoon de hele tijd een ‘in your face’-Mol was? Qua bijdrage aan de pot heeft hij veel meer schade toegebracht dan dat hij geld won. Het vertrouwen dat hij van de groep kreeg om penningmeester te worden, kwam hem wel erg mooi uit want hij kon even lekker een groepsvrijstelling en jokers kopen (om deze vervolgens snel weg te geven). Nu Chris weg is, blijft het hele Bentota-verhaal nog steeds uitermate verdacht. Heeft Rik hier de envelop over het hoofd gezien en zijn maatje proberen af te leiden? En waarom pakt hij maar 1 envelop bij de fotoflits-opdrach in aflevering 8? Sterker nog, hij laat zich pontificaal flitsen! Buiten deze acties vinden we dat Rik zijn karakter en status als betrouwbare nieuwslezer erg handig is voor een Mol. Hij is echt zo’n type dat je onbewust vertrouwt, maar waarom eigenlijk? Met zijn vriendelijke glimlach lijkt hij met veel weg te komen en daar slaan de Mol-alarmbellen af. Deze man is niet gek, hij ziet en weet veel meer dan hij prijsgeeft. Ohja, om nog even terug te vallen op de ‘finalisten-hint’ van aflevering 1, het was immers Rik die aangaf dat er 3 gelukkigen zijn. En er is er maar 1 die dat al in aflevering 1 weet… 😉

Schermafbeelding 2015-02-27 om 00.19.33
Voorbeeldje van een in-your-face-je? Natuurlijk heb je veel uit de pot gehaald, dat is je taak 😉

Overigens valt voor Margriet ook wat te zeggen hoor, zo bijzonder veel heeft ze ook niet in de pot gebracht en dat zij met het idee kwam om de vrachtautootjes in een E-teken te zetten i.p.v. een punt komma, blijft een opmerkelijke move. Ook Margriet’s karakter kent goede eigenschappen voor een Mol: ze is dominant en kan een groep sturen en dus manipuleren. Ze komt fanatiek over en moppert als zaken niet goed lopen, maar wellicht is ze meer dan een fanatieke kandidaat. Bovendien zijn door de hele serie heen regelmatig diverse bloemen in beeld geweest, is dat een verwijzing naar onze Margriet?

Wie is de Mol? Margriet
Margriet komt vastberaden en besloten over; ze komt over alsof ze effectiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Maar intussen…

Marlijn is niet vaak op onze Mollen-radar geweest. Ze heeft te veel onnodige kandidaten-acties, zoals het geld pakken bij de schaaltjes-opdracht of de 500,- pakken in deze aflevering. Toch heeft ze wel een wat wispelturig karakter en ze wil graag winnen. Gebruikt ze haar fanatisme om iedereen een loer te draaien?

Wie is de Mol? Marlijn
Wie weet is de Mol dit jaar niet blind maar doof!

De winnaar:

Er vanuitgaande dat Rik de Mol is, betekent dat Margriet Wie is de Mol? 2015 zou winnen. Zij is als enige in de finale voor Rik gegaan.
Er vanuitgaande dat Margriet de Mol is (wat we niet zozeer denken als het vorige scenario), denken we dat Rik wint op basis dat hij veel meer ziet en weet dan hij zichzelf heeft doen laten voorkomen.
En stel dat Marlijn de Mol is, dan zou Rik wellicht ook winnen omdat Margriet nog stelliger op Rik zit dan hij op Margriet.

De pot, jokers en vrijstellingen:

De eindstand van de pot is 10.500 euro (en dat is niet bijzonder veel 😉 )

Quote van de aflevering:

Deze keer kiezen we voor een shot van de aflevering:

Wie is de Mol? Chris
Held Chris

Dit typeerde Chris ten volle als kandidaat. Alles intens beleven en de lol ervan inzien, een heerlijke speler om naar te kijken dus. Chris, je bent een held!

 

Nou ja vooruit. Marlijn had ook een aardige!

Marlijn:
Wat? Een neukertje voor bestwil? Ooh een leugentje voor bestwil!

 

Ziezo. Intussen bijgekomen van Art’s anticlimax? Hier wel hoor, ondanks het feit dat we nog een week moeten wachten op de definitieve ontknoping, hebben we met volle teugen genoten van de leuke opdrachten, fijne sfeerbeelden en heerlijke montage. Nu moeten we wel allemaal een definitieve keuze voor een Mol maken toch? Wie vinden jullie het meest verdacht? Welke kandidaat heeft dit allemaal het beste door en wint de pot? We hopen dat we volgende week veel geniale Mol-acties en verborgen hints zien. Tot molgende week weer!

Wie is de Mol? Art
Doet-ie het of doet-ie het niet?
Wie is de Mol? Art finale
Ja dus. Nou ja, hij kijkt in ieder geval wel een beetje schuldbewust 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.