Zoolander (2001): afrekening met de metroman

[yasr_overall_rating size=”small”]

Derek Zoolander (Ben Stiller) is niet zomaar iemand. Drie keer male model of the year, een signature look waar je u tegen zegt (the blue steel, zie afbeelding hierboven), altijd een heel klein mobieltje bij zich, helemaal fashion qua kleding en verder gewoon een goed leven wat past bij iemand met zijn kwaliteiten.

Alleen wat zijn die kwaliteiten eigenlijk? Hij kan er vooral heel erg mooi uit zien. Maar dan is daar opeens het mooie hippie model Hansel (een fantastische Owen Wilson) en als dat ook nog niet eens erg genoeg is, wint deze Hansel ook nog eens, tot verbazing van vooral Derek Zoolander zelf, de male model of the year award, nadat hij hemzelf dus drie keer op rij had gewonnen. Hij raakt in een dip en beseft zich van de ene op de andere dag: “Maybe there’s more to life than being really, really, really ridiculously good looking?”

zoolander netflix
Derek en Hansel nadat ze hun strijdbijl hebben begraven.

Aan de andere kant hebben we modeontwerper Mugatu, een hilarische rol van Will Ferrell (bekend van onder andere Anchorman), een ontwerper die altijd vergezeld wordt door een klein hondje met hetzelfde kapsel als hijzelf. Hij maakt gebruik van goedkope arbeidskrachten in Maleisie om zijn kleding te laten maken, maar als de Maleisische minister besluit om een loonsverhoging in te voeren voor deze arbeiders, is Mugatu daar natuurlijk niet blij mee. Er wordt een plan verzonnen om deze minister te vermoorden. En wie kan je daar beter voor gebruiken dan een gebrainwasht male model?

Zoolander Netflix Mugatu Will Ferrell dog hond
Modeontwerper Mugatu (Will Ferrell) met hond met zelfde kapsel

Ben Stiller regisseerde, schreef en speelde de hoofdrol in Zoolander. Natuurlijk is Zoolander een afrekening met de metroman die rond deze tijd opkwam, een tijd waarin mannen overdreven veel aandacht gingen besteden aan hun uiterlijk. Zoolander kan gezien worden als een portret waarin duidelijk wordt dat modellen alleen maar gebruikt worden vanwege hun knapheid om bepaalde dingen bij een publiek gedaan te krijgen. De film zit tevens propvol met cameo’s van toentertijd bekende sterren als Paris Hilton, Andy Dick, Winona Ryder, David Bowie (als dance-off juryvoorzitter!), Fred Durst, James Marsden, Lil’ Kim, Lenny Kravitz, Tommy Hilfiger en Sting. Vaak hebben ze niet eens tekst en zijn ze alleen maar in beeld omdat ze nu eenmaal beroemd zijn. Een kleine sneer naar de toen ook opkomende MTV sterrencultuur waarin je als celebrity altijd en overal maar met je hoofd op tv moest.

zoolander netflix brainwash mugatu
Still uit het brainwash filmpje

Maar ondanks deze lagen is Zoolander vooral een komedie waar je continu heel hard om moet lachen met een aantal memorabele en bizarre karakters die je je jaren later nog steeds goed voor de geest kan halen. Het is een intelligent gemaakte komedie van het soort dat je vandaag de dag niet meer ziet. De film is dan ook, geheel terecht, uitgegroeid tot een cultklassieker, een komedieklassieker in de droge en absurde stijl die we kennen van een andere klassieker als Dumb & Dumber (Farrelly & Farrelly, 1994). En ook van Zoolander komt er een deel 2, net als bij Dumb & Dumber. Vaak zijn sequels natuurlijk nooit zo leuk en goed als het origineel, maar ik vind het niet erg. Want als het vervolg niks blijkt te zijn, genieten we alleen nog maar meer van de eerste delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.